1.Buah Oren

Buah oren mungkin bukan warna saya tetapi ia pastinya buah pilihan saya. Buah-buahan yang sedap ini adalah salah satu sumber daripada alam semulajadi yang kaya dengan vitamin C. Ia mempunyai banyak serat dan mengandungi kalium, pektin dan nutrien yang diperlukan oleh badan. Segelas jus oren yang menyegarkan tidak hanya akan menghilangkan dahaga anda pada waktu siang musim panas yang terik tetapi akan membantu menyerap kolesterol berlebihan, mengawal tekanan darah, membantu pengeluaran natrium dan meneutralkan protein tidak penting yang berlebihan.

2.Kubis Daun

Setiap jenis daripada keluarga kubis merupakan sayuran yang bermanfaat dan kubis daun sudah pastinya salah satu daripadanya. Sayuran hijau berdaun ini sangat berbaloi untuk dicari dan akan memberikan keajaiban untuk jantung anda. Ia kaya dengan asid lemak omega 3, antioksidan dan serat. Sayuran ini mengandungi banyak lemak dan kalori yang sihat. Ia boleh disertakan dalam pelbagai hidangan.

3.Bawang Putih

Garlic

Ia mungkin kecil tetapi anda pasti tidak boleh menganggarkan kekuatan beberapa ulas bawag putih ini. Menambah sedikit makanan ungggul ini ke dalam resipi anda dapat menyelamatkan jantung anda. Bawang putih tidak hanya menambah rasa pada hidangan anda tetapi menurunkan tekanan darah, plak arteri dan saluran darah yang membina enzim. Anda juga dapat mengambilnya dalam bentuk pil jika anda tidak menyukai rasanya.

4.Tomato

Pasti anda tidak menyangka bahawa mengambil makanan berwarna merah boleh menjadi kebaikan untuk anda. Tomato kaya dengan lycopene yang memberikan warna merah kepadanya dan juga bagus untuk tubuh anda. Ia sedap, berkhasiat dan dipenuhi dengan anti-oksidan, vitamin A dan C, asid folik dan beta-karoten.

Tomato kaya dengan lycopene yang memberikan warna merah yang cerah. Ia adalah antioksidan yang hebat, yang merupakan bahan yang melindungi sel daripada kerosakan. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa lycopene menurunkan LDL; kolesterol tidak sihat dan mengurangkan risiko strok dengan menurunkan pembekuan darah dalaman.

5.Kurma

Apakah tarikhnya? Ianya adalah sejenis buah lah, bukan tarikh, dan ia tidak hanya manis ia juga dapat menurunkan risiko serangan jantung dan strok dengan melindungi badan daripada aterosklerosis. Memasukkan kurma dalam makanan anda tidak hanya melindungi jantung anda tetapi ia membina tahap trigliserida yang sihat dan mengekalkan kadar gula dalam darah anda.

6.Coklat

Chocolate

Sama ada kuih-muih, ais krim atau gula-gula, coklat tidak akan pernah gagal untuk menggembirakan dan benda manis ini bukan sahaja memeuaskan deria rasa anda tetapi juga jantung anda. Ini menurunkan risiko strok, darah tinggi dan mengawal tekanan darah. Flavanol yang terdapat dalam coklat gelap membantu fleksibeliti saluran darah dan mencegah penyakit jantung.

Sumber: https://myhealthreads.com